dimecres, 13 d’abril del 2011

Paraules dolces


Tots necessitam de paraules dolces, paraules que ens fan sentir millor, paraules que ens fan sentir estimats...per aquest motiu es vol treballar la part emocional que aquestes paraules ens proporcionen i que necessitam per créixer feliços.
Partim del llibre de'n Carl Norac i de'n Claude k. Dubois "Les paraules dolces"


Després d'haver conversat sobre què ens ha aportat el conte, que ens ha fet sentir mentre l'hem escoltat; cadascú va dient quines són aquelles paraules que li diuen a casa i a l'escola i que li semblen que li són agradables, que li fan sentir bé quan les escolten d'algú que els estima. Posteriorment les volem tenir escrites a l'aula i ens ajudam si ho necessitam.





A aquest racó on escrivim missatges o cartes als nostres amics i amigues, hi anam escrivint aquelles paraules que ens agrada que ens diguin o aquelles que voldríem que ens diguessin. I, també, les anam incorporant a l'hora d'escriure a les persones que estimam.
Aquesta història continua quan arriba a casa i, ens comencen a arribar objectes que parteixen de la part emocional que tot aquest treball iniciat a l'escola ens aporta: pedres amb forma de cor, galletes dolces...

Na Maria, ens du per berenar una galleta amb forma de cor que ha fet amb la seva mare i, a més ens regala una paraula dolça.
Com que anam relacionant aquestes paraules amb la dolçor que aquestes ens proporcionen, decidim fer bombons de xocolata.


Mmm! què bons! Però, quants ens pertoquen a cadascú?
Calculant entre tots i anant fent caramulls, veim que ens pertoquen tres a cadascú.
Cada infant fa la seva representació d'aquest càlcul i empra una estratègia pròpia o copiada d'algun company; però, malgrat això, aquesta producció és única i sabem que de la diversitat ens enriquim i, una vegada feim la posada en comú, aprenem estratègies noves per poder aplicar en altres situacions. Alguns aprenen a modificar les seves errades; sempre tenint present que no és tan important el resultat final com el procés que s'ha duit a terme.






A un altre moment agrupam els bombons de 3 en 3 i els embolicam. Després, escrivim una paraula dolça per enganxar a cada paquet i així poder-la regalar a un amic o amiga de la classe.